Rozengeur en zonneschijn

Rozengeur en zonneschijn

Sommige mensen denken dat je een gevorderde tuinier moet zijn om rozen te verzorgen en te onderhouden, maar dat valt echt erg mee. Met een paar tips weet je hoe je ook jouw rozen kunt laten stralen.

Rooskleurig voorjaar
Wil je rozen in je tuin? Dan kun je ze prima dit voorjaar al planten. Er is enorm veel keus. Van grote, geurende Engelse rozen tot kleinere niet geurende trosrozen. Ze houden van een plek met minimaal zeven zonuren per dag en een bodem met goede voeding, het liefst klei met humus. Geef je rozen vooral ook de ruimte.

Speedcursus snoeien
Rozen kun je tussen half maart en eind april snoeien, als er geen vorst is. Dit doe je pas als ze twee tot drie jaar bij jou wonen. Verwijder dode takken en wilde scheuten uit de onderstam. Na het snoeien geef je wat koemestkorrels of rozenmest. Er zijn drie hoofdsoorten:
 
Struikrozen:
- Snoei tot ongeveer 15 centimeter boven de grond terug, net boven 3 tot 5 ogen.
- Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst.
- Grote soorten kun je terugsnoeien tot ongeveer 50 centimeter.
- Botanische (wilde) rozen hoef je maar heel weinig te snoeien.
- Bodembedekkende rozen snoei je eens in de drie jaar.
 
Stamrozen:
- Snoei tot ongeveer 15 centimeter boven de stam terug, net boven 3 tot 5 ogen.
- Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst.

Klimrozen:
- Snoei de zijtakken tot ongeveer 10 tot 15 cm terug boven een oog.
- Zorg dat je niet teveel verticale takken hebt.
- Verjong af en toe door oude takken weg te halen en nieuwe te laten groeien.
- Bind de verticale takken met voldoende tussenruimte op.
 -Ramblerrozen of eenmaal per jaar bloeiende klimrozen snoei je pas na de bloei.
 

Tweede bloei
Na de eerste bloei knip je de uitgebloeide rozen weg, net boven de plek waar vijf bladeren bij elkaar aan een steel zitten. Van daaruit kan zich dan een nieuwe roos vormen. Geef hierna ook weer mest.


Eerste hulp bij zielige rozen
Zijn je rozen door plagen aangetast, dan kun je de lelijke delen verwijderen. Een paar luizen kun je wegvegen of met een waterspuit wegblazen. Als de roos teveel luizen heeft, kun je de plant bespuiten met een biologische antiluizenspray. Ook ziektes als meeldauw (witte bladeren) of roest (bruine puntjes en gele bladeren) zijn goed te bestrijden met een speciale biologische spray.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Goudpalm zuivert de lucht!

De bladeren van de Dypsis lutescens, ook bekend onder de naam Goudpalm, hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Dypsis zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaak-producten kunnen toxische stoffen afgeven. De Dypsis klaart de lucht. 

 
Vederpalm

De Dypsis is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland M...

Lees meer...
Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...