Tuinkalender juli

Tuinkalender juli

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook juli. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Natuurlijk staat juli in het teken van genieten in de tuin met heerlijke temperaturen, goede tuinmeubels en misschien wel een barbecue 's avonds. Maar nu je in de tuin zit, zie je natuurlijk wel een aantal plekken waar je een plant kwijt kan. En stilzitten is ook niet voor iedereen weggelegd. Op naar GroenRijk dus! 

Planten
Goede kans dat je het meeste werk in de tuin al hebt gedaan, maar er zijn nog genoeg planten uit te kiezen in de zomer. Ga je voor mediterrane planten, fruitboompjes of zet je een paar potten met zomerbloeiers neer in de voortuin? Kies uit ons grote assortiment. Wij geven drie voorbeelden van zomerplanten die de geuren en kleuren van de zomer meegeven:

Tip 1: hortensia
Een van de parels van de zomer is de hortensia: de kleurrijke tuinklassieker die erg populair is onder de tuinbezitters. Wanneer je je hortensia in de tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft. Ze zijn ook goed geschikt voor op het balkon

Tip 2: lavendel
Of kies voor de lavendel, want die ruikt heerlijk. Lavendel kan makkelijk in de volle zon. Een beetje beschutting tegen wind voorkomt uitdrogen en geeft in de winter bescherming tegen vorst. Per soort kan het verschillen hoe winterhard ze zijn (vraag dat de groenspecialist in de winkel), maar voor de zekerheid kan je haar ook in een kuip zetten die je ’s winters verplaatst naar een vorstvrije ruimte.

Tip 3: portulaca
Kleur, kleur, kleur: dat zijn de drie woorden waarmee je het beste de portulaca omschrijven. Deze zomerknaller is gemakkelijk te verzorgen en ze verdraagt relatief veel droogte. Hij is ideaal op balkon en terras, maar ook vooraan in de border en als hangplant. Dat laatste is nog eens gemakkelijk, want de plant wordt regelmatig in kant en klaren hangpot geleverd. Op deze pagina vind je een aantal goede tips voor deze plant, zodat je tot september geniet van een explosie van bloemen!

Zomerbloeiers
Wie langer bloeiplezier wil hebben, moet regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Ook mag de plant niet te droog en niet te nat staan. Dit betekent water geven op de dagen dat het niet regent. Voorkom natte voeten door ervoor te zorgen dat het water onder in de pot goed weg kan lopen. Veel potten hebben een drainagegat in de bodem. Leg een grote potscherf op het afvoergat om te voorkomen dat het gat verstopt raakt met grond en wortels. Komen de planten in een sierpot of bak zonder gaten te staan? Zet de planten dan eerst in een pot waar wel gaatjes in zitten. Stort onderin de pot een laag grind en zet de planten met pot erop.


Gazon
Is het een droge maand? Die kans is goed aanwezig in juli. Wat moet je doen als het gras dorre en gele plekken krijgt? Belangrijk is om 1) het gras niet te maaien in warme en droge tijden. Dit maak het gras meer kwetsbaar voor de zon. Je kan wel beginnen met 2) het bijmesten of bijzaaien van het gazon. Doe dit vlak voor regen, dan trekt de voeding goed in. Vraag het de medewerker van het GroenRijk-tuincentrum om advies voor welke en hoeveel voeding dat moet zijn, want een goede aanpak is onder meer afhankelijk van de lokale ondergrond. Daarbij is het 3) aan te bevelen om 's avonds bij te sproeien. Wij kunnen aanbevelen om dit (zolang dat kan) met regenwater doen uit een regenton, dat is de meest natuurlijke oplossing. 

Vijver
Ook deze maand is het belangrijk om de planten niet  te veel te laten groeien, zodat de vijver dicht zit. Let in de zomer ook op de leliekever. Dit beestje zorgt door zijn larven voor afstervende bladeren. Worden de leliebladeren bruin of sterven ze af? Dan knip je die beter af, dat voorkomt besmetting van de nog gezonde bladeren. Met warm weer is er minder zuurstof aanwezig in het vijverwater dit kan je aanvullen met een zuurstofpomp.

 

Andere maanden
Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...