De rijkbloeiende Gentiaan

De rijkbloeiende Gentiaan

Het assortiment gentiaan (Gentiana) valt op door zijn compacte groei en rijke doorbloei. Vanaf juli tot en met oktober staat deze plant te pronken. Vooral de blauwe kleur is bij de gentiaan flink doorontwikkeld, met hemelsblauwe, licht- en donkerblauwe en paarsblauwe variëteiten. Van oorsprong komt de gentiaan uit de bergstreken van het noordelijk halfrond en de Andes. 


Verzorging gentiaan
Gentiaan houdt van een plekje in de volle zon tot halfschaduw. Qua grond stelt de plant wel wat bijzondere eisen. Een vochthoudende, beetje schrale grond is belangrijk want dat heeft de plant in het wild ook. Veel soorten vragen ook een kalkhoudende en goed doorlatende grond. Een mengsel van zand, klei, potgrond en steenslag kan je goed zelf maken voor gentianen in potten. Let er vooral bij vorst op dat de grond niet verzadigd is met water. Dek gentianen dus af, maar zorg er wel voor dat de aarde goed kan doorluchten.


Help de gentiaan de winter door
De gentiaan is goed winterhard en zal in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Om de plant gezond en bloeirijk te houden is het belangrijk om hem met rust te laten. Lekker op zijn plekje laten staan dus. Geef in het voorjaar wat plantenmest om de bloei te bevorderen en je hebt jaren plezier van deze bijzondere planten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...