Hoe maak je een bijvriendelijke tuin?

Bijen zijn van levensbelang. Nee, niet alleen om de heerlijke honing die zij maken, maar vooral om de bestuiving van planten en de gewassen voor voedsel. Er is alleen een probleem: steeds minder bijen vliegen er rond op die wereld. Al die stenen in de tuin helpen dan ook niet. Met de juiste beplanting kunnen jij en ik de bij een beetje helpen. Doe jij mee? 

Met een paar handige tips krijg je meer bijen, insecten en vlinders in de tuin. Meer biodiversiteit levert een bloeiende tuin op!


 

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten. Dat is ontzettend goed voor de biodiversiteit! Er zijn gelukkig veel soorten honingplanten waardoor je de bij gedurende het hele jaar van voedsel kunt voorzien. Dat is mooi voor jou en fijn voor de bij. Kijk maar eens naar deze prachtige exemplaren…

De lente
De natuur ontluikt. Bijen gaan op zoek naar honingplanten die volop in bloei staan, zoals vergeet-me-nietje (bloeit tot april/mei), lavendel (bloeit van april tot september), wisselbloem (van april tot oktober), framboos (van mei tot oktober) en salie.

De zomer
Het seizoen van overvloed! De zomer staat bol van honingplanten die rijk zijn aan stuifmeel of nectar. Denk aan het Zeeuws Knoopje en duizendblad (bloeit van juni tot augustus) of de vlinderstruik (bloeit van juli tot oktober). De dropplant en de stokroos bloeien op hun beurt vanaf juni tot september en de Oost-Indische kers en zonnebloemen shinen van juni tot oktober.

De herfst
In de herfst worden bloemen schaarser, maar is de bij nog steeds actief. En die bezige brommers moeten dan natuurlijk ook eten. Naast de Oost-Indische kers, zonnebloemen en de wisselbloem (die blijven bloeien tot oktober of zelfs november) kun je dit seizoen inzetten op herfstasters (bloeit van eind augustus tot november) en struikheide (bloeit van september tot oktober).

De winter
Als in de winter de zon zich een beetje laat zien en de temperatuur ietsjes hoger wordt, komt de bij uit zijn nest. Je maakt ze dan blij met de sneeuwbal en de kerstroos die van november tot maart bloeien. Winterheide (bloeit van januari tot april), forsythia (van februari tot april) of en hazelaar (bloeit in februari en maart) zijn ook geweldige troeven om bij te dragen aan de biodiversiteit, zelfs in hartje winter!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Monstera deliciosa: wonderlijke gatenplant

De Monstera deliciosa of gatenplant, is een razend populaire getemde reus uit de jungle. Met zijn opvallende gaten is deze kamerplant niet alleen wonderlijk aantrekkelijk, hij is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Bij GroenRijk ontmoet je gegarandeerd jouw nieuwe huiskamerfavoriet.

 

Eyecatcher

Met de Monstera deliciosa haal je een prachtige, decoratieve en ook nog eens luchtzuiverende plant in huis. De imponerende bl...

Lees meer...
kamerplanten
De Goudpalm zuivert de lucht!

De bladeren van de Dypsis lutescens, ook bekend onder de naam Goudpalm, hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Dypsis zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaak-producten kunnen toxische stoffen afgeven. De Dypsis klaart de lucht. 

 
Vederpalm

De Dypsis is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland M...

Lees meer...
Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...