De Portulaca: Ken je mijn bloei-beter tips?

De Portulaca: Ken je mijn bloei-beter tips?

Zo bloeit jouw Portulaca als een boeket!




Portulaca is een prachtige plant met minimaal onderhoud. Je haalt er het maximale uit met deze eenvoudige bloei-betertips. Dan geniet jij van mei tot september van een explosie van bloemen!

Tip 1 - Afkomst verloochent zich niet: Portulak wil warmte
Portulak (Portulaca, Portulacum, Postelein) planten komen uit Zuid-Amerika. Door veredeling zijn de exemplaren bij GroenRijk prima opgewassen tegen ons klimaat, maar het blijven warmte en licht liefhebbers. Zet de schaal dus pal in de zon.

Hoewel je aan de hand van de wat verdikte, vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is regelmatig water geven wel noodzakelijk. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het uiteraard niet.

Tip 2 - Prima plek: Portulaca on-the-rocks
Heb je een rotstuin? Dan kun je je Protulaca daar prima in planten. De nieuwe stengels kunnen mooi over de stenen hangen. Op aarde zouden ze snel papperig raken.

Tip 3 - Portulaca wil niet in bad
Kies je voor een eigen schaal, neem er dan een waaruit het water goed kan weglopen. Meng wat zand door de potgrond zodat het water makkelijk wegstroomt.

Tip 4 - Dorre bloemen? Portulaca opschonen
Pluk geregeld de uitgebloeide bloemen weg. Een klein klusje en een prima excuus om zelf ook even in het zonnetje te staan. Je plant zal aan de lopende band nieuwe bloempjes produceren!

Tip 5 – Portulaca, stevige eter en matige drinker
Quick-win: Hou de voeding in de schaal op peil met plantenvoeding. Voeg tweewekelijks vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten toe aan je gietwater, of kies voor mestkorrels die geleidelijk voeding afgeven.

De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulak-planten omkijkt. Geef eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater. Gewone plantenvoeding voor eenjarige planten en kuipplanten is prima. Portulak houdt niet van kalk, dus als je deze planten om wat voor reden dan ook wilt verpotten of ergens inplanten, doe dat dan in gewone standaard-potgrond. Die is lichtzuur tot pH-neutraal en dat is prima.

Tip 6 – Ondiepe schaal? Meer water
Hierboven schreven we al dat Portulaca niet in bad wil zitten. Maar hou er wel rekening mee dat planten in een schaal sneller uitdrogen.

Tip 7 – Hou bloem en blad droog
Giet het water op de aarde en niet op de Portulaca of op haar bloemen. De stengels zijn broos en verslappen als water er te lang op ligt.

Tip 8 – Geniet van de lieflijke geur
Geen bloeitip, maar wel een lekker weetje. Zet je schaal met Portulaca’s op neushoogte. De zachte geur zorgt voor een extra zomers tintje.

Tip 9 - Meer Portulaca is beter
Wil je volgend jaar weer Portulaca je tuin? Bewaar de zaden en zaai ze in het vroege voorjaar in je vensterbank. Kies daarvoor de zaai- en stekgrond van GroenRijk. Natuurlijk staan er volgend jaar bij ons ook weer nieuwe sterke planten voor je klaar.

Tip 10 – Maak je verzameling compleet: wel 40 soorten  
Of je álle soorten Portulak/Portulaca/Portulacum/Postelein kunt bemachtigen is de vraag. Maar met de collectie bij GroenRijk kun je een leuk begin maken!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...