Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij veel mensen. En waarom zou je ook niet bewust omgaan met -bijvoorbeeld- regenwater? De meest simpele manier om een stap in de goede richting te zetten is het aanschaffen van een regenton. Yes, je leest het goed: de regenton is milieuvriendelijk, het beste voor de planten en bovendien bespaar je er ook nog eens geld mee. Goed voor het milieu, jouw planten en je portemonnee. Wat wil je nog meer?
Er zijn vele voordelen van een regenton, vooral met het grillige weer van tegenwoordig. Kijk naar afgelopen jaar, toen we een hele warme en droge zomer hebben gehad. De regenton zorgt ervoor dat je een buffertje aan sproeiwater hebt voor een eventuele hete en droge aankomende zomer. De vooroordelen van een regenton: lelijk en oubollig. Dit wil ik echter de wereld uit helpen, er vele mooie en unieke designs regentonnen in een tuincentrum te vinden. Soms zelfs met 'ingebouwde' plantenbak. Deze sluiten aan op de stijl van je huis en tuin. Ook denken veel mensen dat een regenton veel plaats in beslag neemt, dit valt echter reuze mee. De meeste regentonnen staan (vanwege de regenpijp) strak tegen het huis aan of ergens in een hoekje.
Je kunt het water uit de regenton voor verschillende doeleinden gebruiken, zo kun je er bijvoorbeeld je ramen mee wassen (het is water zonder kalk) en de planten binnen en buiten water geven. Wist je dat je door een regenton wel 1000 liter drinkwater per jaar kan besparen? Redenen genoeg om een regenton aan te schaffen! Een kleine tip die ik wil meegeven is om de regenton niet vol in de zon te plaatsen, door de zon zullen er op den duur algen in het water komen. Dat het water een tijdje stil staat geeft niet, zorgt ervoor dat je de deksel er goed ophoudt en tap het water geregeld af.
Hoe installeer je een regenton?
Voor veel mensen is het installeren van de regenton een struikelblok, ja ook ik heb twee linkerhanden. Maar een regenton installeren, is echt gemakkelijker dan dat je denkt. Met een standaard regenpijp (doorsnede van 70mm) kun je in 6 makkelijke stappen de regenton aansluiten.
Stap 1
Meet allereerst de lengte tussen de grond en de inlaatopening van de regenton.
Stap 2
Markeer de gemeten lengte op de regenpijp en markeer 2,5 cm boven en 2,5 cm onder dit punt.
Stap 3
Ja nu komt het moeilijkste gedeelte, het zagen. Wat je moet doen is 2,5 cm boven het markeerpunt inzagen en 2,5 cm onder het markeerpunt zagen. Uiteindelijk heb je dus een stuk van 5 cm uit de regenpijp gezaagd. Let wel op dat je de juiste materialen hiervoor gebruikt, gebruik een scherpe handzaag.
Stap 4
Tegenwoordig zijn regentonnen voorzien van een vulautomaat. De vulautomaat, onderdeel van het tussenstuk tussen regenpijp en regenton, zorgt ervoor dat de regenton niet kan overstromen. Als de regenton vol zit, dan stroomt het water 'gewoon' weer door de regenpijp. Ook zorgt deze ervoor dat bladeren de regenton niet verstoppen. Maak allereerst de beugels van de regenpijp los, dit zorgt ervoor dat je er makkelijk bij kunt. Nu kun je de vulautomaat plaatsen tussen beide uiteinden van de regenpijp. Lijm dit nu nog niet vast!
Stap 5
Nu ga je de regenton verbinden aan de vulautomaat. Wanneer je een regenton aanschaft wordt er een afvoerpijpje bijgeleverd. Door middel van dit afvoerpijpje verbind je de regenton en vulautomaat. Let wel dat de regenton waterpas staat.
Stap 6
Check, check en dubbelcheck. Controleer of alle onderdelen goed in elkaar passen en vast zitten. Nu ga je de aansluitingen demonteren en schuur je ze lichtjes op. Dan mag je hierna met lijm aan de slag (gebruik PVC-lijm). Lijm alle onderdelen in elkaar en klaar is de regenton.
Heb jij al een regenton? Laat het ons op Facebook weten wat je ervaringen zijn!
Liefs,
Sanne