Het verhaal van Begonia: De bloeiende begonia heeft volle mollige, bloemen in vrolijke kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, betekent in de praktijk dat je door de bloemen de plant soms nog amper ziet.
Zie ook: begonia als perkplant
Zie ook: de bladbegonia
Bladbegonia's hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad dat prachtig is getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren. Beide zijn planten met een rijke uitstraling, die toch verrassend eenvoudig en makkelijk in de verzorging zijn. Begonia past goed in de woonstijl waarin planten een zachte, vriendelijke buffer vormen tegen brekend nieuws en de harde buitenwereld.
Herkomst Begonia
Begonia telt 1895 verschillende soorten en groeit in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. De wilde variant is wat sprietiger en ijler dan de kweekversie die veel voller van blad is en aanzienlijk rijker bloeit.
Verzorgingstips Begonia
De verzorging van de Begonia is niet moeilijk. De woonplant heeft veel licht nodig maar kan niet tegen de felle zon. Geef de plant twee keer per week water zodat de aarde vochtig blijft. Het beste resultaat krijg je als je een schotel onder de pot zet waar je het water in giet. Haal de uitgebloeide bloemetjes weg en geef een keer per week wat mest. Zet je de Begonia ook nog in een kamertemperatuur van zo’n 18 graden Celsius dan maak je hem helemaal gelukkig - en heb jij lang plezier van je Begonia.
- Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon.
- Twee keer per week wat water wordt gewaardeerd, de kluit mag vochtig zijn.
- Liever niet besproeien, dat kan meeldauw (een schimmel) veroorzaken.
- Door de uitgebloeide bloemetjes weg te halen, maakt de plant nieuwe aan.
- Eens per week wat plantenvoeding en begonia blijft bloeien.