De naam ‘Magic Colours’-bladbegonia’s staat voor een hele serie opvallende, eigenzinnige, kleurrijke begonia’s die het in je huis geweldig zullen doen. Ze zijn best een tikkeltje exotisch. Je zou ze zo op een Algerijnse markt of in India kunnen verwachten. Die uitstraling hebben ze: Bohemian style, vrij, nieuwsgierig, een beetje uitdagend, maar vooral heel mooi met hun verassende bladvormen en prachtige kleuren en bladtekeningen. Een feest om te zien!
Het plantengeslacht Begonia telt zes groepen met in totaal meer dan 1000 soorten die onderling enorm verschillen (bloeiende en botanische begonia’s, knolbegonia’s, bladbegonia’s enz.). Van die soorten bestaan weer duizenden cultivars en hybriden (kruisingsproducten), waarvan de meeste vooral om hun bloemen worden geteeld, maar bij bladbegonia’s gaat het vooral om de vaak prachtige bladeren. Dat geldt zeker voor de planten uit de ‘Magic Colours’-serie. Die kunnen soms ook fraai bloeien, maar die bloempjes vallen meestal snel af. Het zijn dus echte bladplanten!
Begonia Rex Groep
Binnen de grote groep bladbegonia’s bestaan weer ondergroepen De belangrijkste daarvan is de Begonia Rex Groep. De ‘Magic Colours’-bladbegonia’s behoren tot die Begonia Rex Groep. Het zijn hybrideplanten die voornamelijk van Begonia rex afstammen, een soort die in het wild in Assam (noordoost-India) voorkomt. Al die planten groeien uit dikke wortelstokken, waaruit de opvallend gekleurde en gevormde bladeren aan 15-30 cm lange stelen verschijnen. Ook die stelen zijn soms fraai (bijvoorbeeld felrood) gekleurd.
Om je een idee van die ‘Magic Colours’ te geven
De (Nederlandse) kweker van de ‘Magic Colours’ komt regelmatig met verrassende nieuwe combinaties van bladvormen en -kleuren. We doen een greep uit het vele dat er al is. De namen doen er niet erg toe, maar we noemen ze toch om niet helemaal het spoor in dat veld vol variaties kwijt te raken (het gaat dus om bladkleuren): ‘Baronessa’ zilverwit met groen en daarop witte spikkels; ‘Red Tango’ paars met donker-groengrijs; ‘Jolly Silver’ zilver met grijs; ‘Pinkpop’ rozepaars met witte band; ‘Red Kiss’ zwart met rood; ‘Jive’ groen met zwarte randen; ‘Hugh McLaughlan’ paars met zilver en donkerder nerven; ‘Dark Mambo’ paarszwart; ‘Etna’ purper met rode vlekken; ‘Fedor’ zilver met paars en groene nerven; enz.
GroenRijk heeft uit het vele dat er is een schitterend aanbod samengesteld. Niet alleen met die mooie, sprekende bladkleuren en bladtekeningen, maar ook met heel verschillende bladvormen, soms gaafrandig soms alsof ze uit iets veel groters zijn losgescheurd, zo onregelmatig. Maar steeds is de basisvorm hartvormig rond tot gerekt en puntig. Ook de plantvormen zelf zijn heel mooi en juist regelmatig. De planten staan vol in blad.
Zo verzorg je ‘Magic Colours’ goed
Zet de bladbegonia die je koos op een lichte plek, maar niet in langdurig, fel, direct zonlicht. Dat moet je vooral tijdens de zomermaanden vermijden, omdat de instraling dan veel sterker is. Als een plant tijdelijk wat donkerder staat overleeft hij dat ook wel, maar dat kan ten koste gaan van de mooie bladtekening. Gewone kamertemperaturen (18-23 °C) zijn prima. Tijdens de winterrust mag de temperatuur tot 16 °C dalen. Bladbegonia’s kunnen slecht tegen droge lucht. Dus besproei je plant regelmatig met een nevelspuit, of zet hem met pot en al in een schaal met water op een laagje grind. Doordat het water uit de schaal verdampt blijft de lucht rond de plant vochtig en je kunt goed zien wanneer er weer water moet worden bijgevuld. Geef regelmatig water. Tussen de gietbeurten in mag de potgrond wat indrogen. Hoe lichter de plant staat des te meer water heeft hij nodig. Tijdens de winterrust mag je wat minder vaak gieten.
Vaak worden de planten ook eens per week met pot en al gedompeld. Dat houdt in: de plant wordt in een bak lauwwarm water gezet en als de potkluit zich vol water heeft gezogen, de plant weer droog zetten en even uit laten lekken voor je hem weer op zijn normale plek zet. Als je dat doet, hoef je niet apart water te geven. Aangeraden wordt om met zo zacht mogelijk water te gieten: regenwater of onthard water is prima. Geef je planten één keer in de twee weken wat plantenvoedsel. Dat kan bijvoorbeeld vloeibare plantenvoeding zijn die je in het gietwater doet, of gebruik voedingsstaafjes of andere voedingsmiddelen die je in de potgrond steekt en die automatisch voedsel afgeven als de plant er om vraagt. GroenRijk heeft ook op dat gebied alles voor je in voorraad wat je maar nodig zou kunnen hebben.
Verplanten/verpotten is niet gauw nodig
Dat hoeft eigenlijk pas als de wortelstok het hele oppervlak van de pot bedekt. Maar als je gaat verpotten, doe dat dan liefst in maart. Kies een iets grotere, maar niet diepere pot en gebruik gewone standaard potgrond. Plant je ‘Magic Colours’-plant daarin even diep als hij eerder stond. Bladbegonia’s vormen tamelijk oppervlakkig groeiende wortelstokken, daarom worden ze ook vaak in vrij platte bakken of schalen geplant. De wortels zijn nogal teer. Druk tijdens het verpotten de grond rond de wortels daarom liever niet met je vingers aan. Het trucje om dat zonder wortelbeschadiging te doen, is door flink op de potrand te tikken. De potgrond verdicht zich dan ook.
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
De bladeren van de Dypsis lutescens, ook bekend onder de naam Goudpalm, hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Dypsis zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaak-producten kunnen toxische stoffen afgeven. De Dypsis klaart de lucht.
Vederpalm
De Dypsis is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland M...
Lees meer...De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!
Niet de bloemen maar de blaadjes
Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...
Lees meer...Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.